Skip to main content

(Bijna) niemand is full stack-ontwikkelaar

Iedereen is op zoek naar een full stack developer. Logisch: waarom zou je geen genie in dienst willen nemen die alles kan? Waarschijnlijk heb jij wel een specialisatie, net zoals zowat iedere ontwikkelaar. Organisaties die een full stack-ontwikkelaar vragen, weten doorgaans niet echt wat dat inhoudt. Als aspirant-developer is de jobomschrijving dan ook niet iets waar je jezelf aan moet spiegelen. Al is het wel handig om uit te kunnen leggen waarom dat zo is.

Jack of al trades is een bekende uitdrukking. Of toch de helft ervan. Master of none, gaat het verder. Iemand die een beetje van alles weet, maar van niets echt veel, is doorgaans niet het ideale profiel om een veelvoud aan complexe problemen op te lossen. Helaas is dat niet altijd vanzelfsprekend. Organisaties zoeken profielen met de competenties om een specifieke nood te verhelpen. Wanneer die nood met applicatieontwikkeling te maken heeft, mikken ze op één profiel dat alles kan. Een digitale jack of al trades: de full stack developer.

1. Welke stack? En wat zit erin?

Wat houdt die volledige stack nu precies in? Het spreekt voor zich dat onze full stack-expert zich thuis voelt in front-end en back-end ontwikkeling. Hopelijk ken je iets van databases en spreek je Python, C of PHP zodat je de fundering van een toepassing kan bouwen. Applicaties zullen vaak in de browser draaien: zorg ervoor dat JavaScript of Angular geen geheimen voor je hebben. Het geheel is liefst nog mooi, dus vergeet HTML en CSS niet.

Bovendien is de ene stack de andere niet. Er zijn een aantal populaire opties. De LAMP-stack met JavaScript, Linux, Apache, MySQL en PHP bijvoorbeeld, of de MEAN-stack met JavaScript MongoDB, Express, AngularJS en Node.js. Welke stack moet de full stack developer kennen? Hoe dieper we de term analyseren, hoe meer duidelijk wordt dat het om een hol begrip gaat.

2. Manusje-van-alles

Het is absoluut niet onmogelijk om de basics te leren van alle aspecten van een stack en daarmee kan je inderdaad volledige toepassingen bouwen. Je weet dan een beetje van alles en dat is handig. In sommige gevallen zoeken bedrijven misschien wel naar zo’n manusje-van-alles. Het heeft zo z’n voordelen: je kan in je ééntje een prototype van een toepassing bouwen en wint tijd door vergaderingen met collega’s te schrappen. Op één lijn zitten met jezelf zal doorgaans wel lukken.

Veelal wordt full stack developer echter geassocieerd met een vat vol kennis. Spreek gerust van een toptalent, een code guru of een developer rockstar. Daar beginnen de problemen. De stack die de ontwikkelaar kent, is misschien niet de meest geschikte voor de gevraagde toepassing. Zijn er unieke UX-vereisten? Of is schaalbaarheid in de back-end essentieel om een toepassing op een kostenefficiënte manier te draaien? En wat met security? Onze full stack-ontwikkelaar zal doorgaans niet het antwoord hebben op al die vragen.

Soms wel: genieën bestaan, maar laat ons eerlijk zijn. Het toptalent dat werkelijk geïnformeerde beslissingen kan nemen van hardware over virtualisatiemethode, cloud, schaalbaarheid, databasekeuze, configuratie, eigenlijke programmeertaal, UX, beveiliging en meer, is zeldzaam. Bovendien is iemand met die fenomenale skillset vermoedelijk niet werkzaam bij een bedrijf dat een full stack-ontwikkelaar zoekt om zoveel mogelijk vliegen in één klap te vangen. Een dergelijk genie zit er warmpjes bij in zijn of haar droomjob.

3. Gezocht: codeur

Vanuit de organisaties is het niet eerlijk en niet verstandig om op zoek te gaan naar full stack-ontwikkelaars. De jobomschrijving getuigt niet van voldoende begrip van wat een goede, efficiënte en veilige applicatie maakt. ‘Coderen’ is niet één job, maar een jobdomein. Het hoeft niet je ambitie te zijn om een specialist te worden in alles. Kies liever voor je favoriete domein en word daar een krak in.
Het helpt wel om een notie te hebben van alle aspecten van de stack. Front- en back-end developers, UX-kunstenaars en database-specialisten trekken immers allemaal aan hetzelfde zeel en begrip voor elkaars uitdagingen kan maar helpen. Maar dat maakt je geen full stack developer.

4. Full stack-manager

Als de term dan toch moet bestaan als jobomschrijving, zouden we die ironisch genoeg gebruiken voor iemand die geen lijn code hoeft te schrijven. Een jack of al trades die met iedere ontwikkelaar in een team een zinnig gesprek kan voeren, is een ideale architect, teamleider of spreekbuis naar het management. Het meesterschap komt in dat geval toe aan de individuele specialisten.

Verder zorgt de term full stack developer vooral voor valse verwachtingen. Je verwacht van een muzikant toch ook niet dat die componeert, piano, viool, drum en gitaar speelt, zingt en een orkest kan dirigeren, en dan nog liefst voor klassieke muziek, jazz, pop en rock? Waarom moet een ontwikkelaar dat dan wel kunnen?

Tijd voor de volgende stap in je carrière? Bij CHRLY kan je zowel kiezen voor een job in België als voor een internationale carrière. Bekijk onze vacatures of stuur vandaag nog een open sollicitatie.

Leave a Reply