Skip to main content
Attract IT talent

5 tips die jouw organisatie aantrekkelijk maken voor IT-talent

Wat kan je doen om van jouw organisatie een aantrekkelijke werkgever te maken voor IT-talent? Met de volgende vijf tips van CHRLY – de IT-recruiter ontstaan uit Fujitsu met bakken ervaring in het zoeken en behouden van IT-talent – zorg je ervoor dat jouw bedrijf opvalt en de aandacht trekt van interessante IT-profielen. Vervolgens kan je ervoor kiezen om de effectieve zoektocht uit te besteden aan een IT-recruiter, daar zijn minstens vijf goede redenen voor.

1. Geef kandidaten een reden om voor jouw organisatie te werken

Een mooi loon met tal van voordelen? Uiteraard is het financiële plaatje belangrijk. Alleen zal de concurrentie waarschijnlijk ook een interessant aanbod doen. Daarom is het essentieel om met andere factoren het verschil te maken. Maak bijvoorbeeld duidelijk welke impact iemand kan hebben door voor jouw organisatie te werken.

Uiteraard is ook bedrijfscultuur essentieel. IT-professionals zoeken werkgevers die belang hechten aan innovatie en samenwerking. Zet zeker jullie positieve en inclusieve cultuur in de verf. Bijvoorbeeld via de social media-kanalen die IT-talenten zeker afspeuren wanneer ze een rol in jouw organisatie overwegen.

Pak tijdens een interview zeker ook uit met de innovatieve projecten die op de kandidaat wachten. IT-professionals zijn op zoek naar een uitdaging en willen bij voorkeur met nieuwe technologieën werken. Maak ook duidelijk dat er ruimte is om te experimenteren, zelfs als iets niet meteen tot de gewenste resultaten leidt. Getalenteerde IT-medewerkers kunnen immers nieuwe visies voor de organisatie aanreiken. Breng tot slot ook passie over. Laat zien dat je een kandidaat niet louter als een nieuwe collega beschouwt, maar inspireer hen om samen mooie projecten te realiseren.

2. Leg de nadruk op persoonlijke ontwikkeling

Vooral jonge generaties zijn op zoek naar een werkplek waar ze hun skills en kennis verder kunnen ontwikkelen. Spreek dus niet enkel over de rol die voor hen klaarligt, maar ook over mogelijkheden om door te groeien. Bied trainingen en certificeringen aan, en geef ruimte om zelf workshops te volgen of conferenties bij te wonen.

Zet vanaf het sollicitatiegesprek meteen in op retentie en benadruk dat ze intern genoeg opties hebben om een mooi carrièrepad uit te bouwen. Net omdat het zo moeilijk is om IT-talent aan te trekken, wil je hen zo lang mogelijk aan je binden.

3. Maak je wervingsproces sneller en persoonlijker

Niets is belangrijker dan een eerste indruk. Dat geldt voor een kandidaat, maar evenzeer voor een werkgever. IT-profielen hebben meestal geen gebrek aan aanbiedingen. Zorg er daarom voor dat ze niet te lang hoeven te wachten op feedback.

Bepaalde onderdelen van het wervingsproces kan je perfect automatiseren, zodat je tijdens het gesprek meer persoonlijke vragen kunt stellen. Geef de kandidaat tijdens het interview ook voldoende ruimte om zelf vragen over je bedrijf te stellen.

4. Zorg dat je aanwezig bent in de IT-community

Wacht niet tot IT-professionals op een vacature reageren, maar zorg dat je organisatie in de brede IT-wereld gekend is. Dat kan bijvoorbeeld door actief te zijn op kanalen zoals Reddit. Bouw een netwerk uit via conferenties en beurzen. Werk samen met scholen en bied stageplekken aan. Je kunt ook projecten ondersteunen, bijvoorbeeld in een opensource-community.

5. Schakel je eigen IT-team in

Zet daarnaast in op het netwerk van je huidige IT-team. Zij kunnen ook je organisatie promoten, waardoor je bij bepaalde kandidaten een streepje voor hebt. Luister naar wat jouw mensen zelf belangrijk vinden. Zo scoor je twee vliegen in één klap, want je timmert hiermee ook aan de retentiegraad bij je bestaande personeel.

Kies de juiste match

Heb je al deze tips gevolgd? Dan ga je gegarandeerd interessante profielen zien voorbijkomen. Al betekent dit natuurlijk niet dat je elke kandidaat zomaar moet aannemen. Zorg ervoor dat je het juiste profiel kiest. Stel je vacature kritisch in vraag en maak de omschrijving niet te algemeen. Denk zeker ook aan competenties die in de toekomst belangrijk kunnen zijn.

Zodra je een goed beeld hebt van het profiel dat je organisatie nodig heeft, kan je veel gerichter zoeken en heb je ook meer kans dat de juiste kandidaat op je vacature reageert. En dat kan het begin zijn van een langhttps://www.chrly.be/nl/customers/e en succesvolle samenwerking.

Heb je al eens overwogen om een professionele IT-recruiter in te schakelen? Ontdek hoe CHRLY jouw bedrijf kan helpen.